Presunúť na hlavný obsah

SILNÉ AROMATICKÉ BIELE VÍNA

Recepty

Vína z takzvaných aromatických odrôd prekvapia nos, podnebie úst svojím priveľmi exotickým, ba niekedy priam akoby naparfumovaným aromatickým spektrom. Z pohára pritom môže s rovnakou samozrejmosťou zavanúť vôňa marhule, broskyne, líči a manga, ako aj vôňa jazmínu a ruže či aróma medu, škorice, klinčekov alebo muškátového orechu.

Kombinovateľnosť týchto vín s jedlami celkom jasne predurčuje ich aromatická jednoznačnosť: musíme si byť vedomí toho, že všetky jemnejšie chuťové odtienky budú jednoducho potlačené. Nijakú šancu odolať náporu vín z aromatických odrôd nemajú ustrice, belice, mozog, ale ani jemná teľacina či teľacina a subtílne korenené omáčky. Základným predpokladom vydarenej zostavy je teda určitá plnosť jedla, ktorú mu môže dodať rovnako decentná sladkosť, ako aj primeraný podiel tuku. Jedlo, ku ktorému sa podáva tramín (Gewürtztraminer), muškát (Muscat) alebo Viognier, by sa nemalo vyznačovať iba výraznou kyslosťou, lebo tá pridáva už aj tak ťažkému charakteru týchto vín náznak ťažkopádnosti. Ak je plnosť textúry vína a jedla skutočne porovnateľná, začína sa mimoriadne napínavá hra aróm.
S Tramínom červeným zvyčajne ladí exotické mango, papája alebo guava, ktoré sa môžu do jedla zakomponovať ako prísady do omáčky alebo nadrobno pokrájané ako súčasť šalátu, prípadne vo forme prílohy k dusenému mäsu. Viognier sa zasa lepšie uplatní v kombinácii s arómami sušeného ovocia, napríklad marhúľ alebo hrozienok. Takmer ku všetkým aromatickým typom vín sa však hodia nadrobno nakrájané pomarančové šupky alebo olejnaté výťažky z citrusových plodov. Ak vína tohto druhu zreli niekoľko rokov, rozvinuli sa v nich aj zaujímavé exotické arómy, ktoré ponúkajú ďalšie netušené možnosti. Ani v najmenšom im nemôžu uškodiť kari a čatni, pravda, ak nie sú priveľmi ostré alebo priveľmi sladké. S exoticko-aromatickými vínami sa dá úspešne kombinovať aj thajská kuchyňa, založená na báze kokosového mlieka a čili decentne ostrej chuti. Viognier sa výborne hodí ku grilovaným granátom ochutených pomarančovým olejom. Krémová textúra a takmer prevratná aromatická rôznorodosť predurčujú tieto vína za ideálnych spoločníkov k syrovým špecialitám. Tramín a podobné aromaticky bohaté vína sa môžu naozaj uplatniť najmä pri krémových, tučných, veľmi slaných a mimoriadne aromatických druhoch syra, pri ktorých bude väčšina červených vín pôsobiť, napriek všeobecne rozšírenému presvedčeniu fádne a nevýrazne, ak nie celkom bez chuti. Jediným pravidlom pri kombinovaní je zachovať súzvuk textúr: čím bohatšie je víno, tým krémovejší môže byť syr. Typické odrody takýchto vín sú Tramín, Devín, Muškát, Viognier.