TEQUILA: ŠŤAVA BOHOV
Tento silný alkoholický nápoj vyrábaný najmä v okolí mexického mesta Tequila poznali už Aztékovia. Pripravuje sa z modrej agáve, čo je rastlina príbuzná kaktusom. Podľa legiend k zrodu tequily dopomohli bohovia: Blesk udrel do rastliny, pričom výboj bol taký silný, že z plodu vytiekla šťava s nevšednou arómou a chuťou.
Tequila sa pripravuje dvojitou destiláciou, pričom po prvej obsahuje 38 % a po druhej až 50 % alkoholu. Potom sa buď hneď plní do fliaš alebo dozrieva v dubových sudoch. Poznáme štyri druhy, ktoré sa líšia chuťou, farbou a spôsobom prípravy: striebornú (bielu), zlatú, reposado a anejo. Posledne menovaná je najjemnejšia a tiež najdrahšia. Za najlepšie značky sú považované Don Julio, Olmeca a Patron. Zvyk pri pití tequily, ktorý vznikol v Európe, akým je kombinácia striebornej tequily so soľou a citrónom či zlatej s mletou škoricou a pomarančom, v Mexiku nepoznajú. Tam sa tequila pije často s grepfruitovou šťavou.