Presunúť na hlavný obsah

DEGUSTÁCIA PRE ZAČIATOČNÍKOV

Recepty

Pre milovníkov dobrého a kvalitného vína sú základné pravidlá degustácie vína jasné. Okrem zostavenia správnej degustačnej vzorky vám tí najzapálenejší porozprávajú aj o histórii jednotlivých odrôd a pri poháriku kvalitnej vzorky odhalia tajomstvá výroby vína spred niekoľkých storočí. Aby ste na dobrej degustácii nič nepokazili, ponúkame rýchly manuál.

Degustácia sa začína dávno predtým, ako ochutnávajúci vstúpia do útulnej pivnice zaplnenej neopakovateľnou arómou. Someliér musí vybrať tie správne vína a zoradiť ich tak, aby boli dodržané všetky pravidlá a vy ste mali z ochutnávky čo najväčší pôžitok. Vína sa chutnajú od tých menej aromatických až po tie najvoňavejšie. Po predstavení ponúkaných vzoriek vaše zmysly opantá chuť suchých vín, cez polosladké vína si vo finále vychutnáte tie najsladšie. Vaše chuťové poháriky najprv zlákajú biele vína, ružové a nakoniec privoniate k červeným odrodám. Vždy sa začína degustovať víno od mladších ročníkov po staršie, vyzretejšie vína. Víno pri ochutnávke nemusíte vypiť z pohára po samé dno, aby sa vám nezakrútila hlava. Radšej použite zlievku a tešte sa na ďalší naliaty skvost. Kalich držte za stopku, aby sa vám podávané víno neotepľovalo a nestratilo ani kúsok zo svojho čara. A popri lahodnom víne nezabúdajte vnímať aj jeho zaujímavú históriu, ktorú vám degustátor s radosťou a vášňou prezradí.