PRINCÍPY ZDRAVÉHO STRAVOVANIA
Strava by mala byť kvalitná a pestrá, mala by obsahovať dostatočné množstvo všetkých pre život nevyhnutných látok a čo najmenej tých škodlivých. Každý z nás však potrebuje niečo iné – niekto stravu na zlepšenie fyzickej kondície, niekto na udržanie alebo zlepšenie zdravotného stavu, schudnutie, vytvorenie chutnej stravy pri špecifickej diétnej terapii.
Práve náš tráviaci trakt je vstupnou bránou k nášmu zdraviu. Kým je v poriadku, telo je schopné prijímať všetky dôležité živiny, využívať ich na svoju regeneráciu a správne fungovanie. Je schopné ubrániť sa chorobám, prekonať únavu, pri závažnejších ochoreniach pomáha dostať do tela dôležité účinné látky a distribuovať ich na miesto určenia. Stačí však malá chybička v tráviacom trakte a naše telo prestáva poslúchať. Niekedy sú to malé a nie veľmi príjemné prejavy (nadúvanie, plynatosť, kožné prejavy a podobne), ale často sú to žiaľ aj nenápadné a život ohrozujúce zmeny. Ochrániť svoj tráviaci trakt je jedna z najdôležitejších zásad v zdravom stravovaní.
Každý deň by sme mali do svojho jedálnička zaradiť celozrnný chlieb alebo pšeničné či ovsené vločky, aspoň jednu porciu ovocia, minimálne tri porcie zeleniny a naozaj kvalitný probiotický kyslomliečny výrobok. Rovnako dôležitá je aj ich kombinácia a pravidelný denný príjem. Zásadou zdravého stravovania je dodržiavaný pitný režim v podobe nekalorických tekutín v objeme 1,5 – 3 litre denne, jedlo päť krát za deň a nezabudnúť na pravidelný pohyb.
Každý deň by sme mali do svojho jedálnička zaradiť celozrnný chlieb alebo pšeničné či ovsené vločky, aspoň jednu porciu ovocia, minimálne tri porcie zeleniny a naozaj kvalitný probiotický kyslomliečny výrobok. Rovnako dôležitá je aj ich kombinácia a pravidelný denný príjem. Zásadou zdravého stravovania je dodržiavaný pitný režim v podobe nekalorických tekutín v objeme 1,5 – 3 litre denne, jedlo päť krát za deň a nezabudnúť na pravidelný pohyb.