Presunúť na hlavný obsah

JEDLO V SKLE

Recepty

Azda by bolo skutočným hriechom byť v Dubline a neochutnať Guinness. Preslávené tmavé írske pivo s unikátnou chuťou, tajnou receptúrou a výnimočným špeciálnym čapovaním.

Tmavý horkastý nápoj, nazývaný porter, má ťažkú chuť a charakteristickú hustú bielu čapicu. Pivo, ktoré pozná celý svet, skrýva svoje tajomstvo vo vode z Wicklow Mountains, jačmennom slade, jačmeni, chmeli a kvase. Netradičná je aj technika čapovania Guinnessu, ktorá dodáva nápoju špeciálnu chuť, vzhľad a bielu penu. Sklon pohára pri čapovaní musí byť 45 stupňov, pivo sa nalieva na dva krát, najprv do troch štvrtín pohára a po odstátí sa dočapuje po okraj. Dobrá pinta sa podáva pri teplote 4 až 6 stupňov Celzia. Podľa odborníkov pivovaru si pravú chuť Guinnessu vychutnáte, ak si pohár priložíte do úrovne očí, zatvoríte ich a slastne ochutnáte glg hlboko rubínového moku.
História tmavej írskej pýchy siaha hlboko do 18. storočia, kedy ho mladý podnikavec Arthur Guinness v malom pivovari St. James Gate uvaril prvý krát. Tajná receptúra zostala rodinnou tradíciou a pivovar Guinness sa stal v časoch napoleónskych vojen najväčším v celom Írsku. Nielen v krajine svojho pôvodu je preslávený ako jedlo v skle. Guinness má totiž len 198 kalórií. Skutoční labužníci však nepočítajú kalórie, ale Guinness vychutnávajú ako celoživotnú vášeň.